Accentuate the positive

Fremhæv det positive

Udgivet den 18. maj 2017 af Dace Stīpniece

Hvorfor er det vigtigt at overveje effekten af følelser på arbejdspladsen?

Følelser i det daglige liv spiller en stor rolle for os alle. Vi kan udtrykke vores følelser med ord og også med vores kropssprog. Nogle gange behøver jeg ikke at bruge nogen ord, for at gøre nogen kede af det. Så derfor påvirker følelser os overalt. Vi bruger det meste af vores dag i vores arbejdsmiljø, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan vi interagerer med vores kolleger og kunder. Følelser på arbejdspladsen, afhænger af interne faktorer såsom ledelse, teammedlemmer, betaling og belønninger, men også eksterne faktorer er vigtige. Disse kan omfatte vores personlige liv, herunder relationer med vores venner og familie. Alle er forskellige, vi reagerer og udtrykker ting forskelligt, det være sig gennem positive eller negative følelser.

Spm. Hvilken effekt har positive og negative følelser på en arbejdsplads?

Svar. Positive følelser er dem der øger arbejdsproduktiviteten. Hvis medarbejderne er tilfredse, enten på grund af deres arbejde eller deres personlige liv, resulterer det i effektivitet, kreativitet og vilje til at gøre deres arbejde så godt, som de kan. Hver person stræber efter at blive værdsat og ønsker at føle sig godt til det job, de laver, og at have et godt arbejdsmiljø. Derfor har ledere, en meget vigtig rolle i at motivere deres medarbejdere, anerkende deres præstationer og belønne dem. Alt dette skaber positivitet. Negative følelser har den modsatte virkning. Problemer kan starte, hvis du er overbelastet på dit arbejde eller når medarbejderen føler, at han eller hun mangler støtte eller en klar ide om, hvad han eller hun har at gøre med, hvilket fører til stress og demotivation. Dette kan rejse konflikter i teamet og skade forholdet mellem kolleger. Det reducerer også kreativiteten og evnen til at bidrage.

Spm. Hvordan kan vi skabe et positivt miljø på arbejdspladsen og ved arrangementer?

Svar. Vi skal huske at give hver medarbejder social støtte. For eksempel, hvis nogen kommer til dig for at stille spørgsmål, der kan virke som et dumt eller indlysende spørgsmål, må du ikke få dem til at føle sig dumme. Brug muligheden for at svare ordentligt og opbygge tillid mellem jer. Din kollega vil være glad for, at han ikke er alene i sit arbejde, og at han har hjælpsomme kolleger omkring sig. Du har skabt et positivt arbejdsmiljø. Giv klart definerede mål og arbejdsplaner. IHvis vi har en klar ide om hvad der kræves af os og vores mål, kan vi bedre planlægge vores arbejdstid og finde de bedste løsninger. Hvis det er muligt, spørg hver medarbejder om de vil gøre fysisk aktivitet. Motion er en stor stress reliever og kan være med til at forvandle dårlige følelser til positive følelser. Hvis du kan gøre disse aktiviteter sammen med dem, er det endnu bedre. Det kan være en lille teambuilding øvelse. Husk altid at sige 'tak' til hinanden. Det skaber et smil på andres læber og lader dem tro, at deres arbejde er blevet værdsat. Så meget som muligt ska du gøre humor til en vigtig del af din arbejdsdag.

Spm. Er virksomheder opmærksom på betydningen af at passe arbejdstagernes og delegaternes trivsel?

Svar. I samarbejde med et internationalt teambygningsfirma kan jeg sige, at de fleste virksomheder i dag tænker på, hvordan man bygger et pænere, bedre og mere positivt arbejdsmiljø. Erhvervsledere og HR-ledere søger de bedste måder at motivere og øge produktivitet, kreativitet og arbejdseffektivitet på. Det betyder, at de altid søger forskellige muligheder og forskellige tilgange til at øge deres medarbejders trivsel.

 

Dace Stīpniece er chef i Letland for teambuilding virksomheden Catalyst Baltic. Hendes præsentation af, skab positive følelser på din arbejdsplads og møder, finder sted kl 10:00 - 10:30 i Play Room, Inspiration Hub, Stand G680.

Dace Stīpniece

Entertrainer at UPAS Latvia

Entertrainer | Event manager | Event facilitator | Country Manager at Catalyst Baltic | Training Facilitator at FreshBiz

Alle artikler

Foreslået litteratur